Japanska valjägare avbryter valjakt!

Kommentar av Paul Watson:

Är det bara ett trick eller är det the real deal?

Japans "fiskeriverk" säger att den årliga valfjakten har avbrutits på grund av interventioner från Sea Shepherd Conservation Society.

Jag tycker det är för tidigt att se detta som en seger för valarna än. Det har inte nämnts något om hur länge detta avbrott kommer att vara. Det kan vara permanent, för denna säsong, några veckor eller bara några dagar.

Vad vi vet är att valjägarna inte kommer att döda några valar de kommande veckorna. Inte på grund av avstängning men eftersom det är fysiskt omöjligt för dem att göra det. Detta är inte ett frivilligt avbrott. Sea Shepherds interventioner har tvingat fram en nedläggning av deras illegala aktiviteter.

Det japanska "fabrikfartyget" Nisshin Maru är nu 2000 nautiska mil öster om valfångstområdet. De är förföljda av kapten Alex Cornelissen och hans besättning på M/Y Bob Barker. Det verkar som om de är på väg in i Drakes sund, förbi Kap Horn nedanför Chile och Argentina och in i södra Atlanten. Om de gör det, är det troligt att dom kommer att fortsätta österut runt kontinenten Antarktis till västra gränsen av sitt valfångstområde, cirka 2500 nautiska mil öster om Sydafrika.

Yushin Maru # 3 har mekaniska problem och lämnade Nisshin Maru för två dagar sedan för att återgå västerut. Yushin Maru # 1 och Yushin Maru # 2 är sannolikt fortfarande kvar i Rosshavet. Men de tre harpunfartygen är värdelösa utan fabriksfartyget Nisshin Maru.

Kontinenten Antarktis är som ett stort runt bord med Nisshin Maru och Bob Barker kretsande medsols från väst till öst. Om detta är deras avsikt, kommer jag skicka Steve Irwin och Gojira västerut för att möta dom när de kommer runt från väst. Jag utgår från att harpunfartygen också kommer att gå västerut för att mötas upp med sin sitt moderfartyg. Med fem fartyg på västlig kurs och två fartyg på östlig kurs, så kommer båda flottorna sannolikt träffas någonstans söder om Sydafrika.

Förutom, naturligtvis om dom beslutar att hela flottan ska bege sig hemåt inom de närmaste dagarna.

Sea Shepherds fartyg kommer inte att lämna området förräns valfångarna återvänder till Japan.

Nisshin Maru är för närvarande i Chiles territorialvatten, den chilenska regeringen, media och folk iakttar fartyget noga. Det är nämligen olagligt att transportera valkött genom de chilenska territorialvattnen. Sea Shepherd har varit i kontakt med den chilenska flottan för att hålla dem uppdaterade om det japanska fartygets position.

Detta har varit en mycket framgångsrik kampanj, där vi i början lyckades lokalisera den japanska flottan redan den 31:a december innan de ens hade hunnit dödat en enda val, genom att binda upp två av sina tre harpunbåtar i över en månad, och hålla fabriksfartyget och ett tredje harpunfartyg på flykt. Vi har haft många konfrontationer med Nisshin Maru och hennes trio av mördarbåtar. Yushin Maru # 3 verkar ha lidit någon mekanisk skada.

Besättningen på 88 personer från 23 olika nationer på de tre Sea Shepherdfartygen har lyckats få den japanska valfångstflottan på knä. Där ska dom stanna.

Varje dag som vi hindrar dem från att döda en val är en seger.

Alla ansträngningar från våra besättningar, våra landvolontärer och våra supportrar har lönat sig. Vi har visat att en liten grupp av engagerade volontärer kan göra en stor skillnad. Jag är övertygad om att vi kommer att återställa integriteten i det södra ishavets valskyddsområde, och att vi kommer att driva dessa tjuvskyttar och slaktare från Södra Ishavet permanent.

Operation No Compromise, vår sjunde resa för att försvara valarna i Södra Ishavet, har varit oerhört framgångsrik. Många hundratals valar kommer att vara kvar i livet och fria att leva när vi lämnar dessa vatten i mars.


Taget från: http://www.seashepherd.org/news-and-media/editorial-110216-1.html

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0