Valar Gråt inte!


Det är dags för valfångstindustrin att gråta i stället
Låt oss upphäva valfångsten i Södra Ishavets valskyddsområde.

"Det finns inget sätt vi kan undfly Sea Shepherd båtar på!"

Tjänsteman från Fisheries Agency’s Far Seas Fisheries Division citeras i ett telefonsamtal från Nisshin Maru i Antarktis den 11 februari. Den 8044 ton tunga Nisshin Maru, är moderskeppet i valforskningsflottan.

Den största tidningen i Japan har modet att säga vad som måste sägas i Japan - valfångsten är över i Södra Ishavet! Det är en patetisk, döende industri som med statliga subventioner haltar sig fram - en glorifierad välfärdsoperation som inte har någon som helst plats på 2000-talet. Det är dags att pensionera harpunerna och att skapa fred i södra oceanen.



Vad har Daily Yomiuri, Japans ledande engelskspråkiga dagstidning rapporterat?

Fiskeriministeriet skissar upp följande fem scenarier. En högt uppsatt tjänsteman i ministeriet sade att fem alternativa scenarier hittills har studerats:

(1) Att valfångstflottan eskorteras av japanska kustbevakningen fartyg eller andra.
Kapten Paul Watson: Sea Shepherd har varit i konfrontationer med den forna sovjetiska marinen, den norska marinen, den danska marinen och den kanadensiska kustbevakningen. Vi kommer inte ge med oss den japanska kustbevakningen. Att skicka Kustbevakningen till Södra ishavet skulle vara en provokation mot Nya Zeeland och Australien. Nya Zeeland och Australien skulle ha att reagerat.

(2) Bygga nya valfångstfartyg som kan färdas i högre hastigheter.
Kapten Paul Watson: oöverkomligt dyrt, och Sea Shepherd är redan på jakt efter snabbare, större och isförstärkta fartyg.

(3) Ersätt valfångst i forskningssyfte med kommersiell valfångst.
Kapten Paul Watson: Det skulle fortfarande vara olagligt att döda valar i Södra ishavets valskyddsområde, även om kommersiell valjakt skulle legaliseras.

(4) Fortsätta med det nuvarande valfångstaktiviteterna.
Kapten Paul Watson: Och Sea Shepherd fortsätter med sitt arbete att hindra dessa insatser, ännu mer effektivt.

(5) Avsluta valfångsten i Antarktis.
Kapten Paul Watson: Det enda acceptabla lösningen för Sea Shepherd och valarna.

Den japanska regeringen är poserande och talar med stora ord för att försöka rädda sitt skinn. Verkligheten är den att den japanska valfångstindustrin är en förlegad, döende industri som inte har någon plats i Japan på 2000-talet.

År 1977 bekämpade Sea Shepherd australiensiska valfångare vid Cheynes Beach i västra Australien. Det var en bitter och arg konfrontation. År 1978 slutade Australien med valjakten, och är nu en av de ledande nationerna i arbetet för att beskydda valarna.

"Detta är min stora förhoppning för Japan", sade kapten Watson. "Som Australien, en valfångstnation som utvecklats till att känna stor medkänsla för valarna, och jag vet att när japanerna omfamnar en sak, så gör man det med en ståndaktig och bestämd lojalitet. Jag förutspår att Japan kommer att vara en av de ledande nationer på jorden i arbetet inom miljövård och bevarande inom de kommande åren, och upphörandet av valfångsten i Antarktis kommer att vara den plats där allt kommer ha börjat. "

Valkriget i Södra Ishavets Valskyddsområde är över. Valarna har vunnit!



Från: http://www.seashepherd.org/news-and-media/news-110219-1.html




Då är det bekräftat!

Den japanska valfångarflottan har nu avbrutit jakten åtminstone för säsongen! Detta är en stor seger för valarna och för mänskligheten. Sea Shepherd beräknar att ca 900 valar har räddats, vi får se om valfångarna ger sig ut ännu en säsong nästa vinter, men det är tveksamt eftersom dom nu förlorat flera miljoner kr genom att inte ens fylla 10% av sin kvot.

Paul watson säger

"Jag har en besättning 88 glada människor från 23 olika nationer inklusive Japan och de är mycket glada att valfångarna är på väg hem och Södra Ishavets Valskyddsområde nu verkligen är en riktig fristad."



Finns att läsa mer om på:

http://www.seashepherd.org/news-and-media/news-110217-1.html

http://www.smh.com.au/environment/whale-watch/japan-halts-antarctic-whaling-for-season-20110218-1ayy8.html


Japanska valjägare avbryter valjakt!

Kommentar av Paul Watson:

Är det bara ett trick eller är det the real deal?

Japans "fiskeriverk" säger att den årliga valfjakten har avbrutits på grund av interventioner från Sea Shepherd Conservation Society.

Jag tycker det är för tidigt att se detta som en seger för valarna än. Det har inte nämnts något om hur länge detta avbrott kommer att vara. Det kan vara permanent, för denna säsong, några veckor eller bara några dagar.

Vad vi vet är att valjägarna inte kommer att döda några valar de kommande veckorna. Inte på grund av avstängning men eftersom det är fysiskt omöjligt för dem att göra det. Detta är inte ett frivilligt avbrott. Sea Shepherds interventioner har tvingat fram en nedläggning av deras illegala aktiviteter.

Det japanska "fabrikfartyget" Nisshin Maru är nu 2000 nautiska mil öster om valfångstområdet. De är förföljda av kapten Alex Cornelissen och hans besättning på M/Y Bob Barker. Det verkar som om de är på väg in i Drakes sund, förbi Kap Horn nedanför Chile och Argentina och in i södra Atlanten. Om de gör det, är det troligt att dom kommer att fortsätta österut runt kontinenten Antarktis till västra gränsen av sitt valfångstområde, cirka 2500 nautiska mil öster om Sydafrika.

Yushin Maru # 3 har mekaniska problem och lämnade Nisshin Maru för två dagar sedan för att återgå västerut. Yushin Maru # 1 och Yushin Maru # 2 är sannolikt fortfarande kvar i Rosshavet. Men de tre harpunfartygen är värdelösa utan fabriksfartyget Nisshin Maru.

Kontinenten Antarktis är som ett stort runt bord med Nisshin Maru och Bob Barker kretsande medsols från väst till öst. Om detta är deras avsikt, kommer jag skicka Steve Irwin och Gojira västerut för att möta dom när de kommer runt från väst. Jag utgår från att harpunfartygen också kommer att gå västerut för att mötas upp med sin sitt moderfartyg. Med fem fartyg på västlig kurs och två fartyg på östlig kurs, så kommer båda flottorna sannolikt träffas någonstans söder om Sydafrika.

Förutom, naturligtvis om dom beslutar att hela flottan ska bege sig hemåt inom de närmaste dagarna.

Sea Shepherds fartyg kommer inte att lämna området förräns valfångarna återvänder till Japan.

Nisshin Maru är för närvarande i Chiles territorialvatten, den chilenska regeringen, media och folk iakttar fartyget noga. Det är nämligen olagligt att transportera valkött genom de chilenska territorialvattnen. Sea Shepherd har varit i kontakt med den chilenska flottan för att hålla dem uppdaterade om det japanska fartygets position.

Detta har varit en mycket framgångsrik kampanj, där vi i början lyckades lokalisera den japanska flottan redan den 31:a december innan de ens hade hunnit dödat en enda val, genom att binda upp två av sina tre harpunbåtar i över en månad, och hålla fabriksfartyget och ett tredje harpunfartyg på flykt. Vi har haft många konfrontationer med Nisshin Maru och hennes trio av mördarbåtar. Yushin Maru # 3 verkar ha lidit någon mekanisk skada.

Besättningen på 88 personer från 23 olika nationer på de tre Sea Shepherdfartygen har lyckats få den japanska valfångstflottan på knä. Där ska dom stanna.

Varje dag som vi hindrar dem från att döda en val är en seger.

Alla ansträngningar från våra besättningar, våra landvolontärer och våra supportrar har lönat sig. Vi har visat att en liten grupp av engagerade volontärer kan göra en stor skillnad. Jag är övertygad om att vi kommer att återställa integriteten i det södra ishavets valskyddsområde, och att vi kommer att driva dessa tjuvskyttar och slaktare från Södra Ishavet permanent.

Operation No Compromise, vår sjunde resa för att försvara valarna i Södra Ishavet, har varit oerhört framgångsrik. Många hundratals valar kommer att vara kvar i livet och fria att leva när vi lämnar dessa vatten i mars.


Taget från: http://www.seashepherd.org/news-and-media/editorial-110216-1.html

Sea Shepherd Sveriges första steg utanför Facebook!



Här är det meningen att vi ska uppdatera lite mer ingående om våra framsteg och snedsteg.

Hemsida kommer också att komma upp så småningom med all nödvändig info men här har man en bättre chans att få hänga med lite mer än bara genom facebooksidan och självklart så uppdaterar vi vår Facebook när vi gjort ett nytt inlägg här. Så sprid ut denna länk till alla ni vet inte har facebook så dom också får en chans att följa vårat arbete, för nu dundrar det på!











RSS 2.0